Andreas Klinke Johannsen

Andreas Klinke Johannsen

Tre ord, der beskriver det særlige ved din hverdag:

Kærlighed, kaos og bevidsthed

Den vigtigste erfaring fra din hverdag i een sætning:

Hvis hverdagen virker for kedelig, så ser du ikke ordentligt efter.

Hvem er du, og hvad optager dig til dagligt?

Jeg er kæreste til Maria, far til tre piger, konsulent i Klean, frivillig brandmand i Beredskabsstyrelsen, og jeg hedder Andreas Klinke Johannsen.

Lige nu arbejder jeg med at få balance i mit liv. For mig er livet noget, der bevæger sig i bølger. Det har jeg for alvor indset i løbet af det sidste år. Det indebærer, at der er periode med overskud, god tid og en masse fordybelse — og perioder med underskud, travlhed og overfladiskhed.

At se livet som bølger gør det lettere at acceptere begge yderpositioner. Både når der ikke rigtigt sker noget — og når alt går så hurtigt, at jeg konsekvent aldrig når alt det, jeg gerne vil.

Hvordan har du valgt at indrette din hverdag?

Min hverdag består af et smukt kaos af madpakker, vasketøj, kys, hårdt arbejde, faglig fordybelse, stress, glæder og ti tusind andre ting i en komplet uoverskuelig konstellation. Nogen gange føles det som, det er hverdagen, der har valgt mig, og så er det ikke særlig sjovt, men når jeg husker på, at det faktisk er mig, der har valgt det hele, så gør det mig glad.

For mig ligger der meget skønhed i hverdagens detaljer. Når alting bliver alt for meget rutine og monotoni, så er det på tide at zoome mere ind. Alt er smukt, når man bare ser det tilstrækkeligt tæt på.

Som forælder er min hverdag indrettet sådan, at vi har børn hver anden uge. Det giver et skift mellem kortere arbejdsdage og kærligt børnekaos den ene uge, og lange arbejdsdage, restaurantbesøg, kærestehed den anden uge.

Jeg bekymrer mig ikke så meget om, hvad der kommer. Min hverdag er præget af, hvad der sker lige nu. En direkte konsekvens af dette er for eksempel, at jeg altid får forberedt mig i sidste øjeblik. Jeg skriver også denne tekst mod en deadline, som udløber om en time. Nogen gange tænker jeg, at det kunne være rart at gøre ting i bedre tid, men så skulle jeg bare gå og bekymre mig om det. Så hellere tage opgaven op, når tiden er ved at løbe ud og improvisere løs. Det giver det bedste resultat for mig (men det koster nattesøvn).

Hvor mange penge skal du tjene for at få din hverdag til at hænge sammen? Og hvad bruger du resten til?

Helt ærligt, jeg ved det ikke. Vi bruger det, vi tjener. Det interesserer mig bare ikke specielt meget. Min far sagde engang “det er bare penge” i en bank og ifølge ham selv, blev der helt stille. Jeg har det på samme måde.

Vores bankrådgiver i Merkur Bank har foreslået os at skrive ned, hvad vi bruger pengene til hen over en måned, så vi bedre kan få indblik i, hvor vores indkomst ryger hen. Det lød som en sjov udfordring, da han sagde det. Lidt som en leg. Alligevel gjorde vi det ikke. Vi skal nok komme i situationer i fremtiden, hvor det bliver vigtigere at være bevidste om, hvad vi har af penge og hvad vi bruger dem til, men det skal vi nok finde ud af til den tid.

Hvorfor er du endt med denne hverdag? Hvad har du gjort undervejs?

Jeg valgte denne hverdag, da jeg mødte Maria. Da jeg mødte hende, var jeg meget bevidst om, at det ikke var tilstrækkeligt for mig at have et godt job, kernefamilie og lineær stabilitet. Jeg insisterede også på at have en røvfuld kærlighed i mit liv. Da jeg først så Maria (eller hendes profil på Kommunikationsforum), vidste jeg, at jeg måtte have hende i min hverdag. Siden har min hverdag formet sig som en lang række af bevidste tilvalg. For mig er det centralt, at jeg er endt med en hverdag, som jeg har valgt.

Hvad har du valgt fra? Hvilke muligheder har du udelukket?

Min første impuls var at svare, at jeg ikke mener, at jeg har lukket nogen muligheder, men det har jeg jo. Jeg kunne godt drømme om at flytte til andre lande og leve og arbejde dér, men det kan ikke lade sig gøre i en familie, hvor børnene også har andre forældre, som formentlig ikke synes, at ville være en kæmpe fin idé, at vi skulle rejse ud og tage dem med i flere år. Så det er valgt fra, men det er cool.

Jeg er ikke så bange for, at jeg ikke får muligheden igen, når børnene er ældre. Som forælder har man typisk også fravalgt at gå i byen sent og hænge ud med venner i weekenden, men vi har børnene den ene uge, hvor vi giver den gas som forældre, og mens de er hos deres andre forældre den anden uge, så giver vi den gas med arbejde, venner og ballade. Jeg elsker begge dele.

Hvordan har din hverdag forandret sig om fem år?

Fem år er så absurd lang tid for mig, at det er svært at svare på. Jeg tror, at min hverdag er præget af mere frihed og mindre faste rammer. Børnene er mere autonome, og vi har mere tid til eventyr.

Send stafetten videre

Jeg vil gerne høre om

Jennie Kaae Ferraras hverdage

fordi jeg er vildt nysgerrig på, hvordan Jennie får et brændende engagement i meget store sager som klimaet til at passe ind i en hverdag, der også består af en masse konkrete krav.