Berit Viuf

Berit Viuf

Berit har skrevet disse svar på hverdagsspørgsmålene

 

Tre ord, der beskriver det særlige ved din hverdag:

Frihedsfølelse, rutiner og kaffe (som alle freelancere ved, starter 80 procent af alle aftaler om et møde med: ”Lad os drikke en kop kaffe.”).

Den vigtigste erfaring fra din hverdag i een sætning:

Alting løser sig.

Hvem er du, og hvad optager dig til dagligt?

Jeg hedder Berit, arbejder som freelance journalist og formidler/kommunikatør – primært om forskning, videnskab og kultur. Det går der rigtig meget af min dagligdag med.

Jeg bor alene med min søn og min datter, som begge er teenagere. De bor naturligvis også hos deres far noget af tiden. Min hverdag opfatter jeg som de dage, hvor de er hos mig. De resterende dage er underlige tidsbobler, hvor arbejde og fritid flyder meget mere sammen.

Hvordan har du valgt at indrette din hverdag?

Min hverdag starter med en vis mængde rutiner. Jeg arbejder hjemmefra, og begynder som regel dagen på samme måde. Tre dage om ugen ved at tage ud og træne crossfit, og to dage om ugen, ved at sætte mig direkte ved computeren med en kop kaffe og starte med  at læse/svare email og tjekke netnyheder.

Jeg har selvfølgelig tit møder ude i byen, men jeg prøver at lægge dem tidligst kl. 10, så jeg har mine morgenritualer i fred.

Når jeg på den måde har været autistisk, kan dagen bringe hvad som helst. Det er det sjove ved at være selvstændig – jeg kan løbe efter det, som jeg synes er spændende. Ikke alle opgaver er selvfølgelig lige spændende, men det er helt ok. Jeg kan godt lide, at der er forskel på dagene. Nogle gange vil jeg helst bare sidde og nørde med noget meget indadvendt, og andre dage vil jeg snakke, feste og have ny inspiration. Hvis der ikke er for mange deadlines (og det er der jo ind imellem og så styrer de), kan jeg stort set planlægge min dag efter humøret.

Nogle gange kommer mine børn hjem fra skole og siger hej, men som regel har de travlt med at hænge ud med deres venner. Boller og kakao må de lave selv, for jeg er på arbejde indtil kl. 16-17.  Men det er rart, at de kan komme ind hvor jeg sidder til en lille hyggesnak ind imellem, og hvis der er noget der brænder på, kan jeg smide alt og arbejde om natten i stedet for.

Dagen slutter almindeligvis også med rutiner. Jeg laver aftensmad, rydder op, snakker med afkommet (når de gider), ser tv eller læser og går i seng. Måske lyder det kedeligt, men jeg synes, det er trygt og fint. Der er ingen, der siger det skal være på den måde, og det er rart at have i baghovedet, at der altid er plads til spontane brud på rutinerne. For det sker jo også.

Man kan sige, at min hverdag er bygget op som en sandwich, hvor brødet rundt om er det samme og indholdet spænder fra kedelig kødpølse til sjove og nogle gange uventede ingredienser. Og nogle gange bliver det så en amagermad i stedet for en sandwich.

Hvor mange penge skal du tjene for at få din hverdag til at hænge sammen? Og hvad bruger du resten til?

Jeg har temmelig høje faste udgifter (noget med noget dårligt timet lejlighedskøb), og skal helst have udbetalt mindst tyve tusinde for, at det hænger sammen.

Jeg bruger generelt ikke særlig mange penge udover til huslån og mad. Jeg er i gang med et eksperiment, hvor jeg vil se, om jeg kan undgå at købe noget nyt til mig selv i et år, for jeg blev så træt af den køb-og-kassér mentalitet, som jeg føler mig omgivet af på Østerbro (undskyld til alle østerbroborgere, som jeg potentielt fornærmer nu). Jeg får myrekryb af Tiger-butikker, gadget-kapløb og tøj-udsalg.

Foreløbig er den største udfordring, at jeg glemmer det. Når jeg kommer i tanke om, at ’nå ja, jeg er jo i gang med det her forsøg’, er det sjældent noget problem at undvære eller finde genbrug. Tit finder jeg også noget meget mere interessant end det masseproducerede.

Hvis jeg havde flere penge, gik de nok til at jeg kunne sejle lidt mere på noget eksotisk hav og trisse rundt i nogle bjerge eller storbyer og bare være til. Alene eller sammen med dem jeg godt kan lide. Jeg kunne også sagtens finde på at investere pengene i nogle flere con amore projekter, og arbejde for, at de en dag kan flyve selv.

Hvorfor er du endt med denne hverdag? Hvad har du gjort undervejs?

Det er noget af en tilfældighed, at jeg blev selvstændig. Det er jeg super glad for, men jeg er ikke så vanskelig, og ville sikkert også trives fint på en arbejdsplads med nogle gode kollegaer, hvis det faglige indhold var i orden.

Jeg har altid prioriteret at lave noget i min hverdag, som jeg synes er interessant. Det er en meget stor drivkraft for mig at få lov til at gå efter næsen og se hvor det så bringer mig hen. Der er heldigvis vildt meget, som jeg synes er interessant, og i min jobfunktion er jeg så privilegeret, at jeg kan tillade mig at ringe alle slags mennesker op, fra professorer og direktører til bistandsklienter, og spørge dem ud om alt muligt mærkeligt.

Egentlig har jeg vel bare gjort det, jeg var god til (jeg er fx en god lytter). Det har selvfølgelig taget noget tid at sparke dørene ind rundt omkring, og det er bestemt ikke alt, der er lykkedes. Men man finder jo ud af, at det hele går alligevel.

Hvad har du valgt fra? Hvilke muligheder har du udelukket?

Jeg har jo valgt en fast indkomst fra. Og faste kollegaer. Begge dele kan jeg bestemt savne ind imellem.

Hvordan har din hverdag forandret sig om fem år?

Det ved jeg da virkelig ikke. Heldigvis.