Bud 5: Vis, at det nytter
Dette indlæg er en del af serien “Fremtidens politiske partier“
Hvordan kan de politiske partier udvikle sig til at være mere åbne, indbydende og borgerlystne? I virkeligheden kan dette spørgsmål måske endnu bedre formuleres således: Hvordan kan de politiske partier skabe sammenhæng mellem den lokale mikro-skala, som vi hver især oplever i vores egen hverdag, og den store makro-skala, som de politiske partier forholder sig til?
Herunder et bud på en måde at skabe denne sammenhæng: Vis, at det nytter
Selvom langt de fleste danskere stemmer til folketingsvalgene, så står det stadigt sløjere til med valgdeltagelsen til kommunalvalg og Europa-parlamentsvalg. Dette afspejler også danskernes oplevelse af politik. Det gør ikke den store forskel hvem vi stemmer på. Det nytter ikke noget at være politisk aktiv.
I folkemunde, så betyder “der er gået politik i den”, at det er blevet til en inkompetent og handlingslammet snakkeklub. Og mange undgår at være politisk aktive, fordi de ikke gider den slags nyttesløse diskussioner.
Derfor er det enorm og vigtig udfordring for de politiske partier at vise, at politik ikke bare er snak:
At det nytter at være politisk aktiv. At det nytter at stå ved sine holdninger og handle på dem i sin egen hverdag.
At politik ikke (bare) handler om bare at sikre sine egen-interesser, men rent faktisk handler om at udvise samfundssind. At engagere sig og arbejde for udvikle et samfund, som man har lyst til at være en del af. Et samfund, som man har lyst til at stå inde for.
At vise dette handler i høj grad om at fortælle historierne om, hvordan politik går fra tanke til handling: Hvordan er de politiske tiltag, som vi nu ser blive ført ud i livet, og som påvirker vores hverdage, blevet til?
Sådanne fortællinger om politiske tiltag kan være på mange niveauer. Fra en lokalpolitisk beslutning om en ny plads i din by eller en beslutning om et nyt tiltag for folkeskolerne i din kommune. Over et regionalt pilotprojekt for iværksættere eller en ny indretning af venteværelserne på skadestuerne i din region. Til nationale eller europæiske tiltag, der påvirker os alle mere eller mindre direkte.
Men ligegyldigt hvilket niveau og hvor mange, der har været med til at tage beslutningen, så er der de samme spørgsmål, som det vil være interessant at besvare:
Hvem fik idéen? Hvem udviklede den? Hvem hjalp den på vej? Hvordan blev den forhandlet på plads? Og hvordan blev den vedtaget?
Sådanne beslutningsportrætter vil klarlægge den politiske beslutningsproces, og gøre det nemmere at forstå, hvordan politik går fra tanke til handling. Og det vil gøre det nemmere at besvare det altid vigtige, opfølgende spørgsmål:
… Og hvordan vil jeg kunne gøre det samme med min lille, ydmyge idé?
Dette indlæg er en del af serien “Fremtidens politiske partier” – Næste indlæg af serien er:
“Bud 6: Skab ny fortællinger“
Post your comment