Demokrati er ikke flertallets tyranni

Demokrati er ikke flertallets tyranni

Valgkampen er slut. Og den har været mere polariseret end nogensinde før. Landet er blevet delt lige ned gennem midten i en rød og en blå blok. Denne polarisering skræmmer mig lidt, når det betyder, at politik i så høj grad kommer til handle om at få de 90 mandater, der giver flertallet. Som Jan, en af de mange Folkets Stemmer, udtrykker det:

Nogengange så er det som om, at demokrati det er 51 og 49, og så er det svært at kalde det demokrati. For der er jo ligeså mange mennesker, der bliver skuffede, som dem, der bliver glade.

Målet med vores demokrati er ikke at få et flertal, så vi kan trumfe de andre med vores idéer de næste fire år. Demokrati er ikke flertallets tyranni. Demokrati er en samtale, en proces, hvorigennem vi i fællesskab finder løsninger på de problemer vi står overfor. Målet med demokratiet er derfor snarere at finde ud af, hvorfor der er nogen, der synes noget andet end os selv, og komme dem i møde, og samarbejde med dem om at finde løsninger og indgå kompromiser, der kan samle bredere opbakning end 51 procent eller 90 mandater, og som derfor er bæredygtige på længere sigt, fordi det er et udtryk for en vej, som et bredere flertal kan bakke op om.

Udfordringen ligger så især i forhold til at finde måder at få mennesker med stærke og uforenelige holdninger i forhold til fordelingspolitik og værdipolitik til at snakke sammen. Men jeg tror på, at hvis vi – både borgere og politikere – begynder at snakke sammen og dele vores visioner for vores fælles fremtid, og samtidigt er villige til at give afkald på nogle ting for at møde hinanden, så vil vi blive overrasket over, hvor langt vi vil kunne nå sammen.

Note: Dette indlæg blev skrevet på valgdagen d. 15. september 2011 før valgstederne lukkede og stemmerne blev talt op. Dette er ikke en reaktion på valgresultatet. Uanset hvem der har fået flest stemmer, så handler demokratiet ikke om at vinde eller tabe. Det handler om at give plads til os alle.

Billede taget af Vegard Iglebæk og delt under en Creative Commons licens

3 comments

Post your comment