Eksperiment: Folkets Valg

Hvornår: Under valgkampen op til Folketingsvalget 2011.Hvorfor: Vi ville sætte gang i nogle alternative samtaler om politik, demokrati og de handlinger og valg, borgerne foretager i deres egen hverdag.
I sensommeren 2011 var vi taget op i Nadjas sommerhus i nogle dage for at udvikle nye projekter og eksperimenter. Dengang var der ca. et halvt år tilbage af den borgerlige regerings valgperiode, og i medierne havde der længe været spekulationer om, hvornår Lars Løkke Rasmussen mon ville udskrive folketingsvalg.
På det tidspunkt snakkede vi rigtig meget om makroskoper og behovet for at træne det makroskopiske blik. Kort fortalt handler dét om, hvordan summen af borgernes små hverdagshandlinger påvirker samfundet som helhed.
Samtidig ville vi gerne ’hacke’ den folketingsvalgkamp, der var under opsejling. Vi havde længe selv været frustrerede over mediernes dækning af valgkampene – og fra vores research til eksperimentet Folkets Stemmer, vidste vi, at der også var mange andre, der egentlig gerne ville sætte sig mere ind i valgmulighederne og kandidaternes synspunkter, men måtte give fortabt. Dels fordi medierne typisk fokuserede meget mere på kamp end på valg. Dels fordi de verbale boksekampe gjorde det svært at finde ud af, hvad politikerne egentlig mente – og derfor også gjorde det svært at gennemskue, hvem man med sindsro kunne afgive sin stemme til.
Vi ville gerne udvikle et eksperiment, der kunne bringe alle borgernes små hverdagsvalg frem i lyset og skabe debat om alt det, man som borger selv kan være med til at påvirke. Og det måtte meget gerne køre samtidig med folketingsvalgkampen, så vi kunne belyse samspillet mellem de store politiske linjer og borgernes egne handlinger.
Derfor gik vi i gang med at udvikle vores egen valgkampagne. Den bestod af 20 spørgsmål, vi ville stille under valgkampen. Et hver dag fra valget blev udskrevet til selve valgdagen. Vi ville stille spørgsmål, der handlede om alt det, der aldrig rigtigt bliver diskuteret i valgkampen: Alt det vi selv kan gøre som borgere. Og hvad det er for et samfund, vi sammen ønsker at skabe.
Vi kaldte kampagnen Folkets Valg, for at understrege, at vi ikke bare påvirker samfundet, når vi sætter vores kryds hvert fjerde år, men også gennem alle de små valg vi træffer i hverdagen. Vores mål var at give frisk inspiration til frokostsamtalerne landet over, så danskerne ikke længere bare diskuterede, hvem de ville stemme på, og hvem der havde gjort det bedst i gårsdagens dueller – men i stedet ville begynde at snakke om meget mere grundlæggende samfundsspørgsmål og forholde sig til deres egne valg i hverdagen. Derfor fik vi en aftale i stand med firmaet SMS Press, så folk kunne melde sig en SMS-service og modtage et nyt spørgsmål på mobilen hver dag klokken 11. Sad man ikke på sin arbejdsplads, kunne man bruge spørgsmålene til at starte spontansamtaler i togkupéer, på caféer, til middagsselskaber, på bybænke og til sommerfester landet over. Eller til selv lige at få tænkt lidt ekstra over tingene.
Mobilspørgsmålet skulle være kort og godt – ikke så mange dikkedarer. Bare en fyndig tankevækker henvendt direkte til modtageren med fokus på den enkeltes egne vaner, livsvalg og hverdag. Hvis man havde lyst, kunne man klikke sig videre ind på et blog indlæg, hvor man kunne læse vores tanker bag spørgsmålet til yderligere inspiration eller provokation.
Den dag, vi fandt på ’Folkets Valg’, var vi var totalt oppe at køre. Vi brugte timer på at vælge de helt rigtige spørgsmål. På at formulere introteksten. Sørge for, at det hele lå klar, så vi kunne udskrive Folkets Valg, det øjeblik Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg.
Så skiltes vi. Glade og veltilfredse. Og Andreas tog langt ud på landet for at deltage i et kursus om permakultur, hvor han skulle have fingrene rigtig meget i jorden og lægge sin telefon meget langt væk.
Men et par dage før Andreas skulle komme tilbage, opsnappede Nadja, at der skulle være pressemøde på Marienborg. Og at det næsten var sikkert og vist, at der ville blive udskrevet valg.
Det var noget skidt. For godt nok havde vi gjort det meste klar. Men vi var ikke i nærheden af at være klar til at udskrive Folkets Valg. Vi havde ikke nået at offentliggøre idéen endnu, så kampagnen kunne nå at sprede sig, og deltagerne kunne modtage de første SMS’er helt fra starten. Vi havde kun i store træk besluttet os for, hvad spørgsmålene skulle være. Og baggrundsteksterne havde vi slet ikke formuleret endnu. Vi havde godt været klar over, at der ville blive udskrevet valg snart – men vi havde alligevel ikke været forberedt på, at det var SÅ snart.
Dén formiddag arbejdede Nadja alt, hvad remmer og tøj kunne holde. Hun fik afsluttet aftalen med SMS Press, så de kunne være klar til at sende de første SMS’er, så snart, der blev udskrevet valg. Hun fik finpudset introteksten til Folkets Valg og lagt den ud på hjemmesiden og Facebook. Hun tog en rask beslutning om, at vi måtte skrive baggrundsteksterne til hvert spørgsmål undervejs, så vi på skift havde ansvaret for at lægge et spørgsmål ud hver anden dag. Og da statsministeren udskrev valg klokken 11, var hun faktisk klar nok til også at udskrive Folkets Valg.
Trods den snublende og overrumplende start, gik det faktisk ret godt med Folkets Valg. Ca. 200 deltagere nåede at tilmelde sig SMS-servicen, mange flere fulgte med på nettet og vi fik mange tilbagemeldinger om, at spørgsmålene havde sat gang i gode samtaler.
Men det var ærgerligt, at vi ikke havde kunnet nå at sprede budskabet inden valget, så flere havde kunnet være med på SMS’erne fra start og følge den naturlige udviklingskurve, vi havde bygget ind i spørgsmålene – alt for mange kom først på til sidst i valgkampen og fik derfor ikke det hele med.
Desuden var det svært at skabe nogle samlede kommentarspor om de enkelte spørgsmål. Der var relativt mange kommentarer – men de kørte parallelt på Facebook og hjemmesiden, så der kom aldrig rigtigt nogen samling på det.
Så idéen var god, men den kommer forhåbentlig til at fungere endnu bedre ved et fremtidigt valg, hvor langt flere vil være med fra start, fordi der i dag er langt flere, der følger med i Borgerlyst og vores eksperimenter.
Det har vi helt klart mod på at forsøge os med igen engang. For det største succeskriterium blev i virkeligheden opfyldt hver eneste gang, modtagerne tog spørgsmålene op ved et frokostbord og deltog i diskussionerne.
Helt konkret kunne vi se, at det virkede, da vi en af dagene spurgte deltagerne, hvilket spørgsmål de syntes, der manglede at blive stillet, og en deltager skrev: “Hvad er du i tvivl om?” For det hun savnede mest af alt var plads til tvivl, til at begå fejl, til at forbeholde sig retten til at blive klogere. Ikke bare i valgkampen og hos politikerne, men også hos alle os andre og til hverdag. For hvis der ikke er plads til tvivl, hvordan skulle vi ellers kunne lære noget? Og i sidste ende var det præcis denne form for tanker, som vi havde håbet, Folkets Valg kunne inspirere til.
Efter valgkampen har vi samlet de 20 spørgsmål på deres egen hjemmeside – folketsvalg.dk – så man let kan finde sig en tankevækker eller et diskussionsoplæg. Spørgsmålene er jo aktuelle at vende med sig selv og hinanden, også når der ikke er valgkamp.
Spørgsmålene fra Folkets Valg er stadig blandt noget af vores yndlingstankegods, og vi har ofte spørgsmålene med som samtalestartere til vores mere uformelle Samtalesaloner og arrangementer. På de følgende sider kan du se alle 20 SMS-spørgsmål, samt et par håndplukkede eksempler på, hvordan vi reflekterede over de enkelte spørgsmål på vores blog.