Eksperiment: Samtalesøndag

Eksperiment: Samtalesøndag

Samtalesøndag var et landsdækkende eksperiment, hvor vi prøvede at inspirere så mange danskere som muligt til at tage en times snak med en fremmed – lige dér, hvor de var og det passede dem bedst. Samtalesøndagen var en reaktion på skyderierne i København ugen inden – og et forsøg på at fremme dialogen fremfor frygten for de fremmede.

Mange danskere over hele landet var med. Nogen fandt hinanden på Samtalesøndags Facebookside, andre blev koblet ved Nadjas træfpunkt på Assistenskirkegården, én tog en samtalemenu med ud til Helgoland, hvor hun startede samtaler i saunaen, nogen fodrede ænder, nogle åbnede deres hjem for fremmede til eftermiddagskaffen, mange printede menuen og tog den med til de søndagsarrangementer, de alligevel skulle til. Tilsammen var vi rigtig mange, der benyttede os af lejligheden til at få vendt nogle af tidens vigtigste spørgsmål på en ny måde.

Her kan du se den opfordring vi brugte til at sætte det hele igang – og samtalemenuen er jo eviggyldig, så brug den gerne igen og igen. Også selvom det ikke længere officielt er samtalesøndag.
Samtalesøndag_menu

HVORFOR HOLDER VI SAMTALESØNDAG?
Vi føler os så magtesløse lige nu. Vi synes ikke, det er nok at ”gøre det, vi plejer”. Vi har lyst til at gøre meget mere end at lægge blomster og dele Facebook-opdateringer. Vi har lyst til at samles. Til at tale sammen. Til at lytte.

Hvis du har det på samme måde, så print en samtalemenu og brug en time på søndag til at snakke om noget andet, end du plejer – med nogen andre end dem, du plejer.

Lad os snakke sammen – alle sammen
Samtalesøndag_menuKlik her for at printe samtalemenuen.

Lad os snakke sammen over hele landet for at hylde den tillid, der binder os sammen, og som er så vigtig en forudsætning for vores samfund og for vores fællesskaber.
Lad os snakke sammen på tværs af alder, politisk overbevisning, baggrund, position, religion, fag og sociale lag og snakke med nogen, vi ikke allerede kender og få indblik i deres verden.
Lad os snakke sammen for at vise, at vi ikke er bange for dem, som tænker og lever anderledes end os selv.

Vi snakker om de samme spørgsmål
– du vælger hvor, hvornår og med hvem

Du kan være med, lige meget hvem du er, og lige meget hvor du er. Print samtalemenuen med de spørgsmål, vi synes, det er vigtigt at snakke om lige nu – og som vi opfordrer alle til at tage udgangspunkt i. Den bliver lige til at printe og bliver offentliggjort fredag eftermiddag. Du vælger selv, om du vil invitere til søndagsfrokost; tage samtalemenuen med i skoven, på cafe eller på legepladsen eller bruge den til at starte en samtale med dine medpassagerer i toget … Det vigtigste er, at du snakker med.

God samtalelyst

Borgerlyst

************************************************

SÅDAN GØR DU

1) Print den helt særlige samtalemenu, vi har komponeret til SAMTALESØNDAGEN. Samtalemenuen sikrer, at dine samtaler starter et uventet sted og udvikler sig helt anderledes, end når du ellers møder fremmede for første gang.

2) Find ud af, hvem du vil tale med. Det er sjovest, hvis du finder sammen med nogen, du ikke allerede kender eller som har en anden alder, holdning eller baggrund end dig selv. Opstøv din gamle lærer; hiv fat i din genbo; spørg dem, du altid diskuterer med i kantinen; invitér dine forældres venner eller dine venners børn; saml din opgang; invitér den Facebook-ven, du aldrig har mødt. Eller inviter to af dine venner, og bed dem tage en hemmelig gæst med hver, så I bliver en broget skare, hvor ingen kender alle. Hvis du allerede har søndagsplaner, så bare hold fast i dem, men tag et par samtalemenuer med, så I får nogle andre søndagssamtaler, end I plejer.

3) Samtalerne fungerer bedst, hvis I er mellem 2 og 6 deltagere. Hvis I er flere end 6, anbefaler vi, at I fordeler jer i mindre grupper, så bliver samtalerne mere nærværende. Hvis I går tur, fungerer det bedst at snakke sammen to og to – men I kan skifte samtalepartnere hver 20. minut.

4) Det er lige meget, om I mødes over en kop morgenkaffe; holder en spontan søndagsfrokost, hvor alle tager en ret med; tager på café eller tager en termokande te med på skovtur. Det vigtigste er at samles og snakke sammen – så gør det så nemt og overskueligt for dig selv som overhovedet muligt.

5) Sæt en knappenål på vores Danmarkskort, så vi kan se, hvad der sker rundt om i landet. Jo flere knappenåle, jo stærkere føles vores fælles indsats. Kortet finder du på borgerlyst.dk/samtalesoendag

6) Snak, hyg jer – og del gerne billeder og eftertanker på Samtalesøndags Facebook-event eller #samtalesøndag

Samtalesøndag_manifest