Fem tommelfingerregler for skabe mere fælles handling

Fem tommelfingerregler for skabe mere fælles handling

Bogen Hand Made er en samling af projektportrætter og erfaringer fra en række borgerlystne initiativer fra hele (den engelsk-sprogede) verden.

Projekterne, som bogen beskriver, er i sig selv spændende, men noget af det bedste ved bogen er de ret så præcise erfaringer, som de forskellige sociale iværksættere videregiver. Der var især fem tommelfinger-regler, der vakte genklang hos mig. Så jeg videregiver dem her, oversat til dansk:

1) Hvis du vil forandre verden, så lad være med at prøve at forandre verden.
Visioner er gode, men handlinger er bedre og mere overbevisende. Lad nu være med at gøre din store idé til DEN store idé. I stedet, så prøv at finde ud af, om der er allerede er projekter i gang, der matcher det, som du brænder for. Tag og støt det og arbejd med dette. Allerede-eksisterende projekter kan ofte vise sig at være frugtbar jord, hvor dine idéer kan vokse og udvikle sig.

2) Hvis du vil være en leder, så begynd med at tjene.
Det at skabe og opbygge fællesskab, handler per definition ikke om ego. Der er ikke plads til berømtheder. Ledere viser deres værd ved at arbejde hårdt og hjælpe andre. Du vinder respekt ved at vise din villighed til at tjene sagen.

3) Hvis noget haster, så tag dig god tid.
Der er intet, der kan erstatte tålmodighed. For at få gjort tingene ordentligt og godt bliver du nødt til at vinde andres tillid. Og dette forudsætter, at du lytter til dem. Det kan meget vel vise sig, at dine egne idéer også bliver modnet og forbedret derved.

4) Hvis du har brug for hjælp, så spørg nogen, der har travlt.
Det, der kendetegner travle folk, er at de er fyldt med idéer og gode forbindelser. Det kan godt være, at de ikke kan hjælpe dig direkte, men de kender højst sandsynligt nogen, der kan. Og de har som oftest et godt råd eller et forslag, der er værd at lytte til.

5) Hvis du vil have folk til at yde mere, så forlang mindre.
Du har ikke retten til at forlange noget som helst fra folk. Du skal inspirere dem. Og selv da må du huske på, at du ikke aner, hvad der ellers sker i folks liv. De fleste af os har bekymringer, ansvar og stress, som vi bærer rundt på. Hvis du vil skabe mere fællesskab, så skal du konstant hjælpe folk med at finde selvtillid og tiltro til deres egne evner. Ofte vil de kun være i stand til at tage et lille skridt — men for dem vil det være en heroisk præstation.

Billede taget af Flickr-bruger Joelk75 og delt under Creative Commons-licens.

2 comments

Post your comment