#10 Andreas: Er lykken ægteskab, børn og fast ejendom?

#10 Andreas: Er lykken ægteskab, børn og fast ejendom?

Det slutter med en kompostkværn.

Ifølge Niels Hausgaard så er kompostkværnen det sidste indkøb i det 25 år lange forløb, vi gennemgår, hvis vi følger de antagelser, som vores samfund er bygget på. Så ender vi med, hvad han kalder en slags “u-liv”, hvor vi i sølvbryllupsalderen sidder foran fladskærmen i vores lædersofa, i et utroligt velisoleret parcelhus, der er for stort, nu hvor børnene er flyttet hjemmefra, med kuglegrill på terrassen, en større samling ubrugte spånplader i carporten, og så meget død ko i kummefryseren, at det faktisk er lidt uhyggeligt, når man tænker nærmere over det.

Hvilke antagelser er det som vores samfund er bygget på? Det er antagelser omkring hvad vi forventes at stræbe efter, og som vi almindeligvis ikke stiller spørgsmålstegn ved:

Vi tror på den eneste ene.
Selvom skilsmisseprocenten nu ligger på omkring 40 %, så tror vi alligevel på ægteskabet og det selvfølgelig nok skal holde med vores eneste ene.

Vi tror på, at børn gør os lykkelige.
Der er en implicit forventning til ægteskabet om, at det også leder til børn. Men i løbet af de seneste årtier er det at få børn er blevet et identitetsprojekt. Børnene afspejler vores egne værdier, evner og forventninger. Og bliver på den måde en bekræftelse af vores eget selvbillede. En afspejling af, hvor helstøbte og velfungerende mennesker vi er. Uanset hvad børnene så selv måtte synes.

At vi tror på, at det er vigtigt at eje sin bolig.
Når man har fået børn (eller bare er begyndt at tænke på det), føles det oplagt at finde de rammer, som børnene passer ind i. Og det er typisk fast ejendom. Med børnene kommer et langsigtet perspektiv og behovet for et hjem. Et rigtigt hjem. I det perspektiv virker et 30-årigt boliglån pludselig ikke så farligt.

Dette er tre antagelser, som vores samfund i høj grad bygger på. Det afspejler sig i lovgivningen: Der er skattefordele ved at gifte sig. Alle forældre får børne- og ungeydelse. Der er skattefordele ved at optage boliglån. Vores samfund er indrettet udfra en overordnet antagelse om, at lykken er ægteskab, børn og fast ejendom. Og at vi skal belønnes hvis vi søger denne lykke.

Men gælder disse antagelser stadig?
Når vi ikke længere kan finde ud af at få ægteskabet til at fungere?
Når det at få børn handler mere om forældrenes behov end om børnenes?
Når vi køber hus blot fordi det er en del af pakken med ægteskab og børn?
Når vi sidder tilbage med kompostkværnen efter sølvbrylluppet?

Er lykken stadig ægteskab, børn og fast ejendom?

6 comments