#15 Nadja: Hvilke grundlove lever du efter?

#15 Nadja: Hvilke grundlove lever du efter?

Én ting er grundloven-grundloven. Den der fine gamle sag, der med laksegl og skrøbeligt pergament opbevares yderst forsvarligt, fejres hver 5. juni og kun opdateres ved meget sjældne lejligheder.

Én helt anden ting er de grundlove, vi hver især lever efter. Dem, der gør os til dem vi er. For det er jo vidt forskelligt, hvor vi hver især sætter barren for at være et “godt menneske”; behandle andre “ordentligt” og gøre “det rigtige”. Vi ved især godt, hvad vi “aldrig kunne finde på at gøre”, hvad der “aldrig ville falde os ind” og “hvornår vi overskrider vores egne grænser”. Og har det meget hurtigt med at sige “man” om de ting. “Det kan MAN da ikke”, siger vi – og mener i virkeligheden, at det ville aldrig selv drømme om at gøre.

Men vi kender ikke nødvendigvis de andres udgangspunkter, verdenssyn og standpunkter. Og derfor bliver vi nogen gange overraskede over, at de tænker og handler, som de gør. “Hvordan kan de dog finde på dét?”, “Dén havde jeg slet ikke set komme” eller “Hvad tænker de dog på?”, spørger man hovedrystende, uforstående, forfærdet sig selv og sine meningsfæller. Og glemmer helt, at dem man er uenig med i lige så høj grad prøver at gøre det rigtige og det gode ud fra deres eget verdenssyn. At de handler helt korrekt efter deres egne grundlove. Og synes, man selv gør en masse uforståelige ting.

Men hvor er det, de kommer fra – de der grundlove, ideologier eller verdenssyn, vi hver især handler efter? Hvorfra vor verden går?

Hvilke grundlove lever du selv efter?

Har de ændret sig med alderen?

Har du nogensinde brudt en grundlov – og hvad skete der så?