#4 Andreas: Hvor meget er du værd?
I 2009 havde hver dansker over 15 år i en gennemsnitlig årsindkomst på 307.200 kr. Det svarer til en månedsløn på 25.600 kr før skat eller en månedlig disponibel indkomst på 14.875 kr efter skat.
Disse tal er gennemsnittet af omkring 4,5 millioner voksne danskeres indkomst. De udligner forskellene mellem køn og alder og etnicitet. Og de udligner forskellene mellem folk med arbejde og folk på overførselsindkomster som SU, pension, dagpenge eller bistandshjælp.
Denne gennemsnitsindkomst kan give os en idé om, hvor mange penge vi hver især ville have, hvis alle skatteydere i Danmark var helt lige stillet økonomisk.
Men det er vi jo som bekendt ikke.
Rigdom er lidt af et tabu i Danmark. Vi bryder os ikke om at fortælle, hvor hvor mange penge vi har eller hvor meget vi tjener. Det er tabu-belagt fordi det giver et lidt for præcist sammenligningsgrundlag, der udstiller, at vi ikke er så lige, som vi ellers gerne ser os selv.
For hvornår er man egentlig rig? Vi er ikke meget for at identificere os selv som rige. Selv folk, der er blandt de 10% rigeste i landet, mener selv, at de tilhører middelklassen. Vi kan altid pege på nogen der har flere penge end os.
Men prøv i stedet at kigge på dig selv: Hvor ligger din indkomst i forhold til gennemsnittet? Er du rig eller fattig? Får du det, som du er værd?
Hvor rig skal du være før du vil give mere tilbage til samfundet end du beholder?
Hvor fattig skal du være før du vil modtage mere fra samfundet end du giver?
Hvor rige skal vi være for at være lige?
billedet til dette indlæg er taget af Mharvey75 og delt på Flickr under en Creative Commons licens.
3 comments