Del din begejstring

Del din begejstring

PAS PÅ: At holde for længe på din idé

Det er en sårbar ting at sætte et nyt projekt i søen. Det kan føles uoverskueligt og farligt, for pludselig tager du et standpunkt. Når du lancerer et projekt, melder du ikke alene et standpunkt ud – du giver også udtryk for, hvad du mener kan blive bedre, og hvad du tror på. Og du blotter dig for andres kritik. Derfor kan være svært at turde stå ved sine idéer. Dels af frygt for ikke at blive taget alvorligt. Men også af frygt for folks “hvad sagde jeg”, hvis din idé alligevel ikke holder.
 
Men tro os – selvom det falder de fleste danskere meget nemmere at kritisere, kommer du OGSÅ til at møde en hel masse medvind, hjælp og inspiration. Og der skal ikke særligt meget af den slags til, før du glemmer de kritiske røster.
 

PRØV I STEDET: At fortælle andre om dine idéer

Folk er altid mere positive, end du tror. Hvis først du deler din begejstring, vil du blive overrasket over, hvor lydhøre folk omkring dig vil være. Som oftest ville de ønske, at de selv var lige så modige som dig og turde fortælle om deres egne idéer og dele deres egen begejstring. Og de vil som oftest også gerne hjælpe og komme med gode råd og støtte.
 
Da vi først begyndte at fortælle om vores idéer med Borgerlyst, var de fleste meget mere positive, end vi havde forestillet os. Vi troede, at vi skulle bruge en masse energi på at forklare, at der er masser af plads til forbedring i det danske demokrati. Men så snart vi sagde ordet ’borgerlyst’, var der rigtig mange, der udbrød: ”JA, sådan har jeg også haft det rigtig længe. Endelig er der nogen, der siger det – hvordan kan jeg være med?!”
 
Der var selvfølgelig også mange, der var skeptiske, og mange som ikke helt forstod, hvad vores projekt egentlig gik ud på. Men deres kritiske spørgsmål og overvejelser var også med til at skærpe og udvikle vores tanker og idéer. For efterhånden som vi hørte, hvordan flere og flere forstod — eller misforstod — vores idé, hjalp det os meget med selv at blive klarere på, hvad det egentlig var, vi ville — og hvordan vi skulle fortælle om det.
 
Så del dine projekter. Lær at stå ved dem. Voks med dem. De vil udvikle sig efterhånden, som du fortæller om dem og hører folks reaktioner. Du vil blive overrasket over, hvad det kan føre med sig.
 
Og hvis du ikke lige selv går med et projekt nu og her, kan du altid hjælpe andre borgerlystne på vej. Hvis du finder noget eller nogen, der inspirerer dig — så send dem en mail og sig, at du værdsætter deres arbejde. Det betyder meget mere, end du tror. Også for dem, du tror, bliver rost og feteret hele tiden. Rigtigt ofte får dem, der har mest brug for det, aldrig at vide, at det, de laver, er fedt. Og selv, hvis de gør, kan din ros eller kommentar falde på et tørt sted, og være lige præcis det, der gør, at de får ny energi til at komme videre med projektet.