Tænk på dit projekt som en træningslejr

Tænk på dit projekt som en træningslejr

PAS PÅ: At blive bange for at fejle

Det føles altid usikkert at starte noget nyt. Og det bliver ikke lettere, jo ældre man bliver, for når man er voksen, forventer folk, at man ved, hvad man laver.
 
Det føles ofte grænseoverskridende at kaste sig ud i noget, man ikke har prøvet før. At forsøge sig med noget, man ikke aner, om man kan finde ud af eller fuldføre. At blotte sig, kaste sig ud på det dybe – gøre Bambi kunsten efter på glatis. Derfor er det vigtigt at huske på, at ingen – og derfor heller ikke du eller alle de mestre, du sammenligner dig med – kunne finde ud af det i første. Du bliver nødt til at øve dig, eksperimentere, fejle, prøve igen, og blive klogere undervejs – det er faktisk noget af det allervigtigste, sjoveste og mest lærerige ved at kaste sig ud i noget nyt.
 

PRØV I STEDET: At glæde dig over dine fejltagelser

Tænk på dit projekt som en byggelegeplads, et eksperimentarium eller en opdagelsesrejse. Her er det ok at fejle eller kaste sig ud i noget, du ikke har prøvet før. Du er sikkert virkelig dårlig til det meste i starten. Men til gengæld er du meget bedre, end eksperterne og de trænede, til at se det hele med friske øjne. Og du kan bidrage med vigtige erfaringer og vinkler fra alt det, du allerede er god til og har øvet dig på i mange år.
 
Da vi startede Borgerlyst, vidste ingen af os vidste specielt meget om demokrati. Vi har ikke læst statskundskab. Vi har ikke arbejdet i det offentlige eller i de store NGO’er. Vi har ikke været parti-politisk aktive. Vi var bare ‘helt almindelige borgere’, der gerne ville være med til at skabe positive forandringer i samfundet. Det har vist sig at være vores allervigtigste kompetence, fordi vi havde prøvet på egen krop, hvordan det føltes at være en dansker, der egentlig gerne ville deltage mere aktivt i samfundet, men følte sig handlingslammet i det nuværende system. Læringskurven har været megastejl fra starten af. For vi var – og er – glade amatører. Og forbeholder os retten til at blive ved med at være det.

Derfor er hver dag med Borgerlyst en mulighed for at lære noget nyt. Det er verdens bedste undskyldning for at prioritere at få læst de bøger, artikler og magasiner, vi gerne vil. Tage os tid til at eksperimentere med de sociale medieplatforme, vi har lyst til at udforske. Afprøve nye formater for saloner, middage og fester. Lave spændende ekskursioner, når vi er ude at rejse. Møde fantastiske nye mennesker. Henvende sig til alle mulige eksperter for at høre deres syn på sagen.
 
Ind i mellem er det hårdt, fordi vi også begår virkelig mange fejl, og ofte kommer til at gøre tingene på nogle bagvendte, besværlige og langsommelige måder. Sådan er det at være nybegyndere. Men vi lærer også alt muligt nyt, der også gør os bedre til og klogere på det, vi allerede var gode til. Dét spændingsfelt er vildt inspirerende og starten på mange nye idéer, metoder og koncepter.

At starte et nyt projekt er ligesom at lære enhver anden færdighed: Du er nødt til at acceptere en periode, hvor det ikke lige går efter hensigten hver gang, du vover pelsen. Og når du så begår en fejl, så prøv at lade være med at vrænge ad dig selv. Prøv i stedet at brede armene ud, give et lille hop og et smil og råbe “How fascinating!” til dig selv. Nogle gange leder fejl til forunderlige ting. Men det sker kun, når vi har modet til at glæde os over al den viden, de erfaringer og de nye muligheder, som fejlene bringer med sig.