Fremtidens politiske partier

Fremtidens politiske partier

Det startede med, at jeg en artikel med 6 gode grunde til ikke at melde sig ind i et politisk parti. Jeg skrev det mest for at provokere og for at fremhæve den grundlæggende pointe, at de politiske partier er blevet lidet attraktive, topstyrede og professionaliserede apparater, der lukker sig om sig selv.

Politikere og sekretariater er overbebyrdede med arbejde, og kan slet ikke følge med med alle de lovforslag og spin, som de skal forholde sig til. De har slet ikke overskud til at møde medlemmer eller vælgere. I stedet formes deres opfattelse af verden i stadig større grad af medierne, og ikke af medlemmerne. Det meste politik er kun relevant, hvis det kan påvirke mediedagsordenen.

Dette er en udfordring for hele det danske samfund: Det skaber demokratisk underskud og større modvilje mod de politikere, som vi vælger til at lede samfundet på vores vegne.

(Hvis du vil høre mere om udfordringerne omkring de politiske partier, så kan jeg varmt anbefale at lytte til Tim Knudsen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, fortælle meget mere om problemstillingen i P1’s Apropos. Tim Knudsen medvirkede i udsendelsen d. 18/9 2012.)

Jeg ville ønske, at jeg med lige så stor lethed kunne have skrevet en artikel med 6 gode grunde til at blive medlem af et politisk parti. Men det kunne jeg ikke.

I stedet arrangerede jeg en lille pop-up workshop sammen med Henrik Chulu fra den internetpolitiske tænketank Bitbureauet, der netop satte fokus på, hvordan de politiske partier kan udvikle sig til at være mere åbne, indbydende og borgerlystne.

På baggrund af workshoppen og de diskussioner, som den foranledigede, har jeg skrevet en serie blogindlæg om fremtidens politiske partier. Serien består af ni afsnit. De første to indlæg giver lidt nødvendig baggrundsviden, og de efterfølgende indlæg giver seks forskellige bud på, hvordan de politiske partier kan blive mere åbne, indbydende og borgerlystne.

3 comments

Post your comment