Makroskop: Hvilke ingredienser er der i en banan?

Makroskop: Hvilke ingredienser er der i en banan?

Vi er vant til, at der er mange forskellige e-numre og skumle ingredienser i forarbejdede fødevarer som kager og pålæg. Men hvilke ingredienser er der egentlig i en helt naturligt dyrket banan?

Det har den australske kemi-lærer James Kennedy Monash sat sig for at vise:

ingredients-of-a-banana-poster-4

Som han forklarer:

Nogle mennesker bekymrer sig om e-numre og andre ingredienser i deres mad. Jeg har lavet denne grafik for at vise, hvordan helt naturlige produkter som f.eks. en banan også indeholder ingredienser, der kan lyde skumle. Alle ingredienserne på denne liste er 100% naturlige. Der er ingen kunstgødning, sprøjtemidler eller anden forurening.

Der er en tendens til, at reklamefolk bruger ordene “rent” og “simpelt” til at beskrive naturlige produkter, men de kunne ikke tage mere fejl. Derfor har jeg lavet dette diagram for at vise, at “naturlige” produkter som regel er mere komplicerede end noget vi kan fremstille i et laboratorium. For overskuelighedens skyld har jeg tilmed udeladt de tusindvis af mikro-ingredienser, som der er i banan – herunder DNA. 🙂

James Kennedy har efterfølgende lavet lignende grafikker over blåbær, æg, passionsfrugter, kiwi-frugter, rødbeder og flere andre.

I sidste ende er hans mål med disse makroskoper at nedbryde den frygt, som mange har i forhold til kemi og “kemikalier” ved at vise, at naturen udvikler kemiske sammensætninger, mekanismer og strukturer, som er meget mere komplicerede og uforudsigelige, end noget vi mennesker er i stand til at fremstille.

ingredients-of-an-all-natural-egg2

Post your comment