Makroskop: Hvor bor de forskellige etniske grupper i USA?

Makroskop: Hvor bor de forskellige etniske grupper i USA?

USA er kendt for at være en etnisk smeltedigel, hvor stort set alle verdens etniciteter og folkeslag bor sammen side om side i relativ fredelighed. Men det er ikke ensbetydende med, at de enkelte etniske grupper er fuldstændigt blandede på kryds og tværs.

Dette bliver meget synligt, hvis man kigger på dette enorme, flotte og detaljerede makroskop, der er udarbejdet af forskeren Dustin Cable fra University of Virginia’s Weldon Cooper Center for Public Service:

RacialDotMap

Makroskopet er et kort over hele USA, udarbejdet ud fra den seneste folketælling i 2010. På kortet er hver eneste person i USA repræsenteret af en prik, som så er farvekodet alt efter hvilken etnicitet vedkommende har:

De blå prikker er folk af europæisk afstamning.
De grønne prikker er folk af afrikansk afstemning.
De røde prikker er folk af asiatisk afstamning.
De orange prikker er folk af latinamerikansk afstemning.
De brune prikker er alle andre etniske grupper.

I alt består kortet af 308,745,538 prikker, og dermed er det det mest detaljerede kort over forskellige amerikanske etniske grupper nogensinde. Her er et udsnit over New York, der bedre viser fordelingen af prikkerne:

newyork

Siden man ikke kan se de enkelte prikker, når man har zoomet kortet mere ud, har Cable tilføjet en række forskellige grader af de forskellige farver for at kunne vise de mange forskellige prikker, som de repræsenterer. Visse områder kommer derfor til at se lilla ud, men når man zoomer ind vil man kunne se de finere prikker af røde og blå.

Det amerikanske tidsskrift Wired har plukket en håndfuld af de mest bemærkelsesværdige steder fra kortet for at vise, hvordan etnicitet kommer til udtryk i, hvor og hvordan folk bebor en by. Her er f.eks. Detroit’s 8 Mile Road, kendt fra filmen med rapperen Eminem. Vejen fungerer som en klar skillelinje mellem to fattige kvarterer – et primært beboet af sorte og et primært beboet af hvide:

8mile

Og til sammenligning er her Sacramento, der er en af de mest etnisk blandede byer i Californien:

sacramento

Du kan selv gå på opdagelse i makroskopet her.