Makroskop: Hvor meget er en milliard?

Makroskop: Hvor meget er en milliard?

Det er nemt at sige, at en milliard er 1.000.000.000. Tusind millioner. Men det er et tal, der er så stort, at det er svært at forstå det. Ikke mindst når vi snakker om pengebeløb, der hurtigt bliver så svimlende abstrakte, at vi helt mister følingen med det.

Derfor har Randall Munroe, der tegner den vidunderligt nørdede og inspirerende web-tegneserie xkcd, lavet dette meget store og detaljerede makroskop, der kan give en føling med både store og små beløb.

Makroskopet kan bruges som en slags aflæsningsnøgle, der kan give os en idé om, hvad man ellers kan få for et lignende beløb. Så næste gang, at der er nogen, der skriver, at det vil koste så-og-så mange milliarder, så har du noget at sammenligne med.

Dog skal det bemærkes, at Munroe’s makroskop er udregnet i dollars, med amerikanske priser som baggrund. Det kunne være en sjov udfordring at lave et tilsvarende makroskop for danske kroner og danske forhold.

For flere råd om, hvordan vi kan blive bedre til at forstå rigtigt store pengebeløb, vil jeg anbefale Donella Meadows’ klumme A Billion-Dollar Primer.