Mads Munck Petersson

Mads Munck Petersson

Mads har skrevet disse svar på hverdagsspørgsmålene:

Den vigtigste erfaring fra din hverdag i een sætning:

Fremad ønsker jeg at indrette min hverdag omkring, hvor meget kvalitet jeg skaber for mig selv, på arbejdet og i familien – ikke om jeg nu også kan ‘nå det hele’.

Tre ord, der beskriver det særlige ved din hverdag:

Trummerum, familie… og mere abstrakt/overordnet: Eftertanke.

Hvem er du, og hvad optager dig til dagligt?

Mit navn er Mads Munck Petersson. Jeg er 27 år og bor på Østerbro med min kæreste og datter, samt endnu én på vej. Jeg er nyuddannet Cand. IT og har netop ramt arbejdsmarkedet i mit første fuldblods voksenjob.

Jeg arbejder både som rådgiver på et digital bureau og som ekstern lektor på IT Universitetet. Jeg er en af de heldige, som arbejder med min hobby, så udefra set kan det nok være svært at skelne om jeg arbejder eller har fri.

Hvordan har du valgt at indrette din hverdag?

Jeg tænker ikke min hverdag, som baseret på en række bevidste valg. Naturligvis har jeg aktivt valgt min bolig, at stifte familie osv., men egentligt oplever jeg mit liv, som relativt styret af tilfældigheder. Det er nemlig symptomatisk, at rammerne omkring min hverdag skifter med jævne mellemrum, og jeg lader mig let engagere i forskellige projekter. Således er jeg lige nu meget engageret i mine jobs, og jeg kunne arbejde dag og nat, hvis der ikke var andre forpligtigelser og hensyn at tage.

Jeg forestiller mig ikke, at jeg fremadrettet skal skal have en lige så fortravlet og hektisk hverdag, som nu.

Det mest overvældende ved denne indsigt er helt klart trivialiteten: Det er ikke tiden, jeg bruger på at arbejde, som udgør ‘udfordringen’ i hverdagen, men kvaliteten og prioriteringen af, hvad tiden bruges på i det hele taget.

Der er dog én meget væsentlig indretning i min hverdag: Mine forældre. Uden dem på sidelinjen ville vores lille families planlægning brænde sammen flere gange om ugen.

Hvor mange penge skal du tjene for at få din hverdag til at hænge sammen? Og hvad bruger du resten til?

Med to jobs tjener jeg selvfølgelig nok til at holde skindet på næsen, men der er stadig ikke råd til mange jordomrejser. De faste udgifter løber sig an på omkring de 18.000 (husleje, el/vand, børneinstitution, forsikringer m.m.), så for at få maskinen til at køre rundt har kæresten og jeg flettet økonomien. Vi har hver 3000 om måneden til eget forbrug. De regelmæssige syndere er kindlebøger, byture, tøj, og endnu smartere nye smarte smartphones (ja, jeg er junkie).

Hvorfor er du endt med denne hverdag? Hvad har du gjort undervejs?

Jeg vil ikke sige, at jeg er endt med min hverdag endnu. Erfaring siger mig, at min hverdag skifter hver 6. – 8. måned, så jeg er egentlig altid bare midt i en af mange typer hverdage og livssituationer. Om det har været studieliv, boligsituation, jobs, rejser, langdistance-forhold, børn, specialeskrivning, dagpenge eller voksenarbejde har der altid været en grundlæggende hverdagsændring på spil med jævne mellemrum. Det kan jeg egentlig meget godt lide. Når jeg, som nu, arbejder meget og kun ser min datter 4 timer ud af døgnets 24, så er det rart at vide, at det kun er en overgang. Inden for de næste måneder er der for eksempel både ny boligsituation, afslutning af semesteret på universitet og familieforøgelse i vente.

Hvad har du valgt fra? Hvilke muligheder har du udelukket?

At stifte familie lige inden man sparker sin karriere i gang, giver unægteligt nogle udfordringer (læs: Begrænsninger). Lige nu udspiller min hverdag sig især på to scener: Arbejdspladsen og i familien. Fordi jeg er ny i rollen på begge scener, så medfører det en naturlig nedprioritering af andre dele af mit liv. Eksempelvis, ser jeg nærmest ikke mine venner for tiden – primært fordi, man helt konkret vælger familien fra, når man prioriterer samvær med vennerne. Sekundært fordi hverdagen får en mere tvungen karakter, når der skal hentes, laves mad, puttes barn, vaskes tøj mm. Iøvrigt starter festen i vores hjem kl. 6.00 uanset om det weekend eller hverdag.

Begrænsningens instrument er tid (en klicheagtig erkendelse) – hvilket vel er en balancegang imellem prioritering og planlægning. Helt konkret har jeg valgt at begrænse antallet byture og andre sociale arrangementer uden for hjemmet efter kl16. Lige nu dunker jeg også mig selv oven i hovedet for, at jeg ikke får løbet flere ture eller cyklet MTB. Når det så er sagt, så øver jeg mig hver dag i at få hverdagen til at få en bedre struktur, og at finde tid og overskud til nogle af de ting, som også giver mit liv kvalitet.

Hvad har været de vigtigste forandringer i din hverdag indenfor de sidste år — og hvordan forventer du at din hverdag vil forandre sig i de kommende år?

Min datter er selvfølgelig den vigtigste forandring i min hverdag, men at jeg er blevet færdiguddannet slår selvfølgelig også ud på barometeret. I de kommende år vokser min familie og mit arbejdsliv former sig, hvilket bliver spændende at skulle balancere fornuftigt. Jeg kan mærke på mig selv, at min datter har påvirket min prioritering af arbejde; jeg vil hundrede gange hellere lege gemmeleg og stable klodser. Det er nyt. Hvad skal det ikke udvikle sig til?