Sammenskud Live idé: Eksperimental-zoner som grobund for samfundsudvikling

Sammenskud Live idé: Eksperimental-zoner som grobund for samfundsudvikling

Indenfor de fleste områder er der eksempler på, hvordan de små aktører, sociale iværksættere og spirende initiativer kommer i klemme i lovgivningen. Ofte på et meget tidligt tidspunkt i udviklingsprocessen, hvor initiativet risikerer at strande – selvom det sagtens kunne have vist sig at være levedygtigt og lovlydigt, hvis bare det havde fået en chance for at modne.

Det kan for eksempel være

  1. små lokale fødevareproducenter, der visner i de svære hygiejnekrav myndighederne egentlig har udviklet til store landbrug.
  2. byhaver, der lukkes fordi de ligger på de forkerte grunde.
  3. ledige, der ikke får mulighed for at udvikle deres kompetencer og netværk gennem frivilligt arbejde uden at miste retten dagpenge.

I de fleste tilfælde ville det hjælpe meget på det, hvis der blev oprettet nogle “eksperimentalzoner”, hvor civilsamfundets nye nøgleaktører i samarbejde med de mest nytænkende medarbejdere i det offentlige kunne give initiativerne lov til at gro uafhængig af den traditionelle lovgivning.

Præcis hvordan det skulle foregå ved vi sagens natur ikke endnu. Men vi vil meget gerne undersøge det nærmere og støtte op om det. De forslag, vi når frem til vil blive videregivet til de forskellige ministerier og kommunalforvaltninger, hvor eksperimentalzonerne vil kunne gøre en forskel.